ACT

Wat is ACT?

ACT is gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) van Stephen Hayes.

ACT is evenals de Mindfulness Based Cognitive Therapy gebaseerd is op een wetenschappelijk onderzochte behandelmethode voor psychische klachten. En evenals de mindfulness blijkt ook de ACT heel goed bruikbaar als training voor mensen die meer voluit willen leven.
Daar waar de mindfulness zich voornamelijk richt op het kunnen zijn met wat er is en met het vermogen om stil te kunnen staan, richt de ACT zich op het in beweging komen vanuit ‘zijn’. Wat is echt belangrijk voor je? Hoe kun je je ideeën omzetten in waardevol handelen. Soms hebben we het gevoel vast te zitten. Angst voor de toekomst, angst voor verandering, vastzitten in een bepaalde sleur. Hoe ga je om met zaken die je het gevoel geven dat je vastzit?
ACT geeft je een aantal middelen om beter toe te komen aan wat je eigenlijk wilt doen. Ook in de ACT vertrekt men hierbij vanuit het ‘hier-en-nu’. In die zin is het een mooie aanvulling op onze mindfulness training. Mindfulness is een integraal onderdeel van ACT.

ACT bestaat uit zes verschillende processen of vaardigheden, vaak uitgebeeld in het ACThexaflex:

Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen. Defusie: Afstand nemen van je gedachten. Het Zelf: Flexibel omgaan met je zelf(beeld)

Time to Act! Boek | Gijs Jansen | Uitgeverij Thema

ACT bestaat uit twee onderdelen: Acceptatie & Commitment

– Accepteren: Het leven is niet altijd makkelijk. En sommige dingen zijn een gegeven. Hoe jij dit ook graag zou willen ontkennen of ervoor blijft weglopen of ertegen blijft strijden; van sommige dingen kom je helaas nooit af. Dit is al pijnlijk genoeg. Dit vraagt om een houding die helpend is voor onszelf. Wanneer we leren stoppen met vechten en vluchten en leren ‘buigen’, komen we vaak bij ons echte verdriet, boosheid of pijn.

Problemen, last en pijn horen bij het leven. Dit is niet gemakkelijk om te erkennen, maar door het lijden te erkennen en niet langer te vechten, houd je wel energie over om de dingen te die die er voor jou echt toe doen.

– Commitment: Deze extra energie komt je goed van pas in het commitment-onderdeel van ACT. In dit deel richt je je op het weer opnieuw investeren in jezelf. Want er is heel veel waar jij WEL invloed op hebt in jouw leven. Dit vraagt wel veel moed van je.  ACT helpt je om jouw behoeften helder te krijgen om van daaruit te onderzoeken hoe jij jouw waarden en behoeften meer kunt realiseren in je leven. Welke stappen kun je NU zetten om daar dichterbij te komen?

Voor wie is ACT geschikt?

Wil jij je leven ten volle leven, een leven dat strookt met jouw waarden en waar jij energie van krijgt? Dan is ACT iets voor jou!

Wil jij….

 1. Meer geluk ervaren?
 2. Minder last hebben van al jouw gedachten?
 3. Meer aandacht, meer acceptatie en leven volgens jouw waarden?
 4. Minder geloven wat jouw verstand de hele dag tegen jou zegt?
 5. Het leven invullen en leven zoals jij wenst te leven?
 6. Meer flexibel in het leven staan?
 7. Op een andere manier leren omgaan met je problemen?
 8. Bewuster leven en meer uit het leven halen dan wat je nu doet?
 9. Leren accepteren dat sommige problemen er gewoon bij horen?
 10. Je diepste dromen waarmaken?
 11. Meer energie ervaren?

 

Tijdens de 8-weekse ACT-training of coaching wordt er dieper ingegaan op één bepaalde pijler met uitgebreide informatie, oefeningen en metaforen.

De opzet van een 8-weeks traject is als volgt:

Week 1 – Niet je goed voelen; maar goed voelen! Hoe we ons leven onder controle houden en welke prijs we daarvoor betalen.

Week 2 – Leren anders met je gedachten omgaan. Hoe je moeilijke omstandigheden en gevoelens gemakkelijker kunt accepteren.

Week 3 – Ruimte maken voor onplezierige gevoelens. Hoe je kunt spelen met je brein en met taal waardoor je minder last krijgt van vervelende gedachten.

Week 4 – Ruimte maken voor onplezierige gevoelens. Hoe verandering van perspectief, mildheid en zelfcompassie je kunnen helpen in moeilijke tijden.

Week 5 – Kennis maken met het observerende zelf. Hoe je vaste grond onder je voeten krijgt door krachtig in het hier en nu te staan.

Week 6 – Je hart volgen: richting geven aan je leven. Ontdekken wat je écht wilt in het leven en waarom dat zo ontzettend belangrijk is.

Week 7 – Actie ondernemen voor een rijk en zinvol leven. Op pad met alle nieuwe tools en inzichten naar waardevolle doelen.

Week 8 – Actie toepassen in moeilijke situaties. Alle ACT-pijlers tegelijk, terugblik en afsluiting.

Scroll naar top